På Gårdhammar har det alltid funnits betesdjur för att sköta de fina naturbetesmarkerna och hagarna. Den uppgiften sköts idag av ett antal kor av Simguskorsning. Simgus är en korsning mellan Simental och Aberdeen angus. Det är djur som blir lite större och mjölkar lite bättre än rena Angus och växer utmärkt på rent gräs. Angusrasen är välkänd för sitt marmorerade och mycket smakliga kött. Genom att betäcka Simguskorna med en Angustjur är förhoppningen att få välväxta fina kalvar med Angusrasens förnämliga kött.

Djuren föds upp långsamt och äter bara gräs. Den långsamma tillväxten och sammansättningen av naturbetesmarkens flora ger köttet extra mycket smak. Djuren går ute hela året, men kan under vintern välja att gå in i en ligghall. Gården är på väg att KRAV-certifieras och har länge drivits utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

Varje år kommer cirka 10 djur att slaktas. Slakten sker på Närkes slakteri och köttet styckas efter cirka 14 dagars hängmörning av Bergslagsdelikatesser. Att köttet hängmöras innebär att att köttet blir mört.

 

Nyfödd kalv på Gårdhammar.

Nyfödd kalv på Gårdhammar

 

Senaste inläggen